A pak se to stalo!

Autorka: Ester Stará
Ilustrace: Martina Matlovičová
Původní rok: 2010
Rok vydání: 2020
Žánr: pohádky, psychologie
Počet stran: 53
Moje hodnocení: 10/10 U této knížky jsem se hodně bavila. Nejdřív mi nesedly ilustrace, ale než jsem ji dočetla, tak se mi začaly líbit i ty. Úplně totiž seděly ke krátkým příběhům, které vedou až do absurdna věci, které dospělým u dětí vadí a chtěli by je změnit (i když dalo by se polemizovat o věku, přece jen některým zmíněné nešvary vydrží i do dospělosti, ehm...). Ať už se jedná o žalování nebo nečištění zubů. Vidím tam i ten potenciál, že tyto příběhy by tu změnu opravdu mohly nastartovat na rozdíl od jedné knihy, která byla napsána za tímto účelem, a kterou jsem nedávno také přečetla. Tyto příběhy určitě využiju i do budoucna a věřím, že se budou líbit i dětem. 
Obálka: 10/10 Obálka je suprová, zvláště díky ilustracím Martiny Matlovičové. Zaujme hned na první pohled.
Anotace: Nečesané vlásky, nemyté uši, nevysmrkaný nos, nečištěné zoubky, neuklizené hračky, neslušné chování u jídla, rozvázané tkaničky, žalování - to jsou drobnosti, o nichž děti nechtějí ani slyšet. Ale pak se něco neuvěřitelného stane! Pozor, čtěte pečlivě!

Deset pohádek o maličkostech, z kterých si děti nic nedělají a dospělí z nich šílí.
Ukázka: „Co to, proboha, je? Nějaká reklama? Co je to za triky? Že by UFO?“
Jen děti na zahradě mateřské školky hned poznaly, co se děje.
„To je Marcel. A má nudli.“
„Vskutku!“ odvětila paní učitelka a běžela telefonovat Marcelově mamince, jestli ví, že jí uletěl chlapec.
Teplý podzimní vítr odvál Marcela až k zoologické zahradě. Přenesl ho nad ptačí voliéru. Sup se poplácal křídlem po hlavě, jako by říkal: Co je tohle za ptáka? Ale to už si to náš usmrkánek mířil k žirafám. Sotva se prosmekl mezi jejich dlouhými krky, pokračoval nad výběh slonů Slonice Šeherezáda si zrovna sprchovala záda chobotem , a tak Marcel schytal pěknou spršku.
Vtom se vítr stočil a bublika zanesla vzduchoplavce k ledním medvědům. Tady už končila všechna legrace. Medvědi ještě nebyli po obědě. Vztyčili se na zadních a předními tlapami chňapali do vzduchu.
Naštěstí naprázdno.
Musím honem něco udělat, uvažoval Marcel. Tohle by mohlo špatně skončit. Zvířátka mám rád, ale nenechám se samou láskou sežrat! Co teď? Co teď?! Co s tou nud... Kapesník! blesklo mu hlavou a začal usilovně šátrat v kapsách.
„Mám ho!“
Ještě nikdy se z kapesníku tak neradoval. Ze všech sil do něj zatroubil.
Hned nato se snesl k zemi. A právě včas. Jen o fous nespadl do jezírka s třímetrovými krokodýli!
„To tedy byla výprava!“ vydechl Marcel s očima stále ještě vykulenýma.
Není jisté, jestli vydechl nadšením, nebo úlevou.
Jisté ovšem je, že od té doby ho s nudlí u nosu už nikdy nikdo neviděl.

Nakladatelství: Albatros
Knižní databáze: CBDB, Goodreads