Kouzelná zahrada


Podtitul: Pohádky pro dobré sny a zdravý spánek
Autorka: Aneta Pavlová 
Ilustrace: Kateřina Kofroňová
Rok vydání: 2019
Žánr: pohádky, imaginace
Počet stran: 80
Moje hodnocení: 5/10 Normální kapitoly příběhu se střídají s těmi, které jsou určeny pro klidný spánek. Musím říct, že mě kniha poměrně zklamala. Je pravda, že se mi líbily ty imaginační části, ale samotný příběh mě hodně nudil a vlastně mi tam přišel tak trochu navíc. Kdyby celá kniha obsahovala pouze imaginace, tak bych to hodnotila rozhodně lépe. Kladné body bych udělila i za výběr ilustrátorky, jejíž kresby jsou moc pěkné.
Obálka: 7/10 Je milá a čtenáře naláká zvláště ilustracemi Kateřiny Kofroňové.
Anotace: Čtěte dětem, aby se jim dobře usínalo, aby nalezly koncentraci a probudily svoji tvořivost!

Proletět se na koních? Vidět zblízka mrakové peřinky a slyšet zpívat stromy a vodu? Možné je všechno.

Jednoho dne zmizí z oblohy hvězdy a voda přestane zpívat, Země je v ohrožení a potřebuje pomoc. Zdá se, že jedinou nadějí je malá elfka a její zářivé tajemství.

Se stromovou elfkou Táninkou a její věrnou poletuškou se děti mohou ponořit do inspirativního příběhu, který dokáže probudit jejich představivost, kreativitu a propojení s přírodou. Netypická pohádková knížka vtáhne děti do kouzelného dobrodružství, v němž se uvolní a pustí z hlavy všechny strachy a obavy.

Půvabně ilustrované elfí vyprávění je protkáno kapitolami zaměřenými na rozvoj imaginace.
Ukázka:

Slunce je zdrojem životní energie na Zemi. Je životně důležité pro naše zdraví, zajišťuje teplo a světlo. Ve Sluneční zemi se děti setkají s kouzelnými poletuškami, jejich písní a dary. Svoje tělo vyživí teplem a dovolí si zasnít se a přát si to, co jim udělá radost či po čem touží. Slunce neboli element ohně nám pomáhá růst, mít nápady a inspiraci ke všemu, co si přejeme a potřebujeme realizovat. Umožňuje dětem pocítit radost a vděčnost z toho, co zažívají.

V běžném životě je dobré s dětmi na bezpečném místě rozdělat oheň a pozorovat jeho „tanec“, barvy, pohyb. Přichystejme pro děti výlet za východem či západem slunce.

Nabídněte dětem podpůrnou afirmaci: Jsem dítě slunce a mojí přirozeností je zářit.

Zavřeme oči a zhluboka se nadýcheneme, až do prstů u nohou. Že to tak daleko nejde? Tak to zkusíme ještě jednou. Můžeme si představit, že nadechujeme teplé sluneční paprsky a ty pošimrají prsty, patu, kotník, celá chodidla a s výdechem rozprostřeme slunce do celého těla. Cítím příjemné teplo i sílu a jsme připravení vydat se do kouzelné zahrady.
Projdeme kouzelnou branou, která září zlatou barvou, světlo vychází z diamantu uprostřed a ozařuje celý prostor. Otevřeme a ocitneme se na zahradě zalité sluncem. Kouzelná zahrada je dnes plná slunečnic různých odstínů žluté a oranžové barvy.

Nakladatelství: Bambook
Knižní databáze: CBDB, Goodreads